Publicering

Hur ansöker jag om ett EIN nummer?

2013-07-13 02:01 #0 av: Zynell

För att kunna publicera e-böcker hos till exempel Amazon och Smashword måste du ha antingen ett EIN nummer eller ett ITIN nummer. Ett ITIN nummer är krångligt att få, kan ta veckor och i värsta fall får du avslag. För att få ett EIN nummer måste du ha ett företag, men det tar bara några minuter att få.

Idag ringde jag IRS (Amerikanska skatteverket) och efter bara några minuter hade jag mitt EIN nummer! Nu kan jag publicera mina böcker hos Amazon och jag är oerhört glad. :)


Så här gjorde jag:


1. Innan du ringer se till att du har fyllt i blanketten SS-4, för det är frågorna de kommer att fråga dig. Allting går då mycket snabbare, men blanketten är mest för din egen skull. Du hittar den HÄR.


Om du driver enskild firma ska du kryssa i "sole propriotor" under fråga 9a. Som anledning till varför jag ansökte om ett EIN nummer uppgav jag att jag ska sälja e-böcker. De vill också ha datum för när företaget startades. 


2. Jag ringde nummer: 001 267 941 1099.


3. Efter ca 5-6 minuter svarade en trevlig dam som hjälpte mig med att få mitt nummer. Jag fick stava mitt namn, adress och svara på frågorna i SS-4 blanketten. Det tog några minuter, men när det var färdigt fick jag mitt nummer! Inom några veckor kommer jag få hem lite papper.


4. När du väl har numret måste du fylla i blanketten W8-BEN som skickas till Amazon osv, dvs där du vill publicera dina böcker.


5. Nu är det bara att sätta igång med skrivandet! :)


Innan du ansöker rekommenderar jag att du läser igenom det här INLÄGGET från bloggen "Catherine, caffeinated". Där hittar du en massa tips och råd, samt en mer detaljerad beskrivning om hur du ansöker om ett EIN nummer. Där får du också hjälp med att fylla i W8-BEN blanketten.


Lycka till!  

Anmäl
2013-08-03 09:12 #1 av: Niklas

Tack för bra information! Är EIN-numret förknippat med några krav, exempelvis rapportering till IRS (amerikanska skattemyndigheten), eller liknande?

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2013-08-03 13:10 #2 av: Zynell

Nej, det tror jag inte. Om man vill publicera hos Amazon måste man skicka in blanketter till dem och uppge numret. Utan ett sådant nummer behåller de typ 30% av din vinst, Sverige tar sedan ytterligare 30% som skatt och det blir sedan inte mycket kvar.

Anmäl
2013-08-03 13:53 #3 av: Niklas

Okej. Glad

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.