Layoutprogram

Hur man gör en inlaga i Indesign - Del 1.

2013-04-24 10:37 #0 av: Zynell

Det här är en snabbkurs för dig som är intresserad av att lära dig hur man gör en enkel inlaga i Indesign.

Att göra en inlaga i Indesign går fort. Det är oftast detaljarbetet som tar längst tid, men här har du stegen för att göra en enkel inlaga. Observera att detta är till för nybörjare. Versionen som används är Indesign CS6.

1. Öppna ett nytt dokument.

2. Här kommer det viktigaste steget. Redan innan du börjar med din inlaga måste du veta hur stor boken ska vara och vilka marginaler du tänker använda. Detta kan du göra genom att titta på de böcker du har hemma och mäta dig fram till en bra storlek samt marginaler som passar dig. I bilden nedan ser du de inställningar jag använde när jag gjorde inlagan till min bok "Dödens gåva".

Sidantalet är inte så noga. Skriv bara in de antal sidor du tror boken kommer att vara på. Du kan ändra senare. Om du vill att sidorna ska visas bredvid varandra ska du kryssa i VISA UPPSLAG. Jag rekommenderar dock att INTE ha det ikryssat. Det ser mer professionellt ut om sidorna står var för sig. 

Tänk då på att de första sidorna inte ska numreras. Till exempel sidorna där ISBN nummer, titel osv står. Först när kapitel 1/prolog börjar ska du börja numrera. Därför har jag valt att göra tre dokument. Själva bokdelen börjar därför på sida 7.


4. Du behöver inte bry dig om hur manuset ser ut i till exempel Word, bara att texten är korrekturläst och läsbar. Font osv ändrar man i Indesign.

5. När ditt dokument är öppnat kopierar du ditt manus från det program du skrivit det i och höger-klicka inne i Indesign. Klistra in filen. En liten ruta dyker upp som du ska dra ut längs med marginalerna. 

6. De lila sträcken i dokumentet är markeringarna för dina marginaler. Se till att hålla dig innanför dem. 

7. När du dragit ut dokumentet på den första sidan är det dags att sätta in texten på resterande sidor. Längst ned i det högra hörnet vid marginalerna finns en liten röd ruta. Klicka på den för att "fånga upp" resten av texten.

8. Bläddra ned till nästa sida och håll i SHIFT samtidigt som du klickar upptill i det vänstra hörnet. På detta sätt klistras hela din text in på en gång och du slipper göra det en sida i taget. 

9. Att sidnumrera kan dock vara bökigare. Klicka på SIDOR i det högra översta hörnet för att få fram följande bild:

10. Markera den högra A-MALLSIDAN som på bilden. Dubbelklicka på den sedan för att öppna den. 

11. Skapa nu en textruta som är lika bred som marginalerna. Placera den UTANFÖR marginalerna på den plats du vill ha den.

12. Välj sedan TEXT - INFOGA SPECIALTECKEN - MÄRKEN - AKTUELLT SIDNUMMER. Ett A dyker upp i rutan. Gör likadant med den vänstra A-mallsidan.

13. Klicka sedan på sid 7 för att se att sidan har fått samma sidnummer som står i rutan. Nu borde alla sidor vara numrerade enligt de val du gjorde när du skapade dokumentet.

Nu har du en inlaga! Det enda du behöver göra nu är snygga till texten. Detta kommer jag prata mer om i kommande artikel. Lycka till!

Anmäl
2013-04-25 07:41 #1 av: Niklas

Vad ambitiöst och bra att du gör såna här guider. :-)

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2013-04-25 09:18 #2 av: Zynell

Tack! Glad

Anmäl
2015-01-19 12:54 #3 av: Sabsan

Mycker bra! Jag ser fram emot del 2. :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.