2013-03-19 11:16 #0 av: Zynell

Din bok har precis kommit från tryckeriet och alltid känns jättebra, men nu är det dags att börja visa den för världen. Här kan du läsa om de första stegen du borde ta.

By imagerymajestic at freedigitalphotos.net

F-PRISET

F-priset är det pris som du säljer din bok för till bokhandlarna och det bestämmer du själv på följande sätt:

1. Tryckpris

2. Frakt

3. Vinst.

Exempel: Din bok kostade 20 kr/bok att trycka, vilket ger ett tryckpris på 20 kr. Boken väger under 500 gram, men över 250 gram, vilket ger en fraktkostnad på 36 kr. Där har du punkt ett och två uträknade, lätt och smidigt. Hur stor vinst du vill ha avgör du själv. Om din bok i slutändan hamnar på ett F-pris på ca 100-110 kr kommer den att säljas ute i bokhandeln för ca 160-180 kr. Detta pris sätter bokhandlarna själva. Tänk dock på att F-priset är exklusive moms. Moms tillkommer med 6 % för böcker. 

BOKRONDELLEN

När ditt F-pris är uträknad ska du registrera din bok hos Bokrondellen (www.bokrondellen.se). Du ska även skicka in ett exemplar av din bok till dem så fort den kommit ut. Bokrondellen är mellanhänder mellan förlag och bokhandlare. Om en bokhandlare får en beställning från en kund på din bok är det till bokrondellen de vänder sig till. Bokrondellen kontaktar sedan dig och du ska då skicka iväg boken snarast möjligast. Vid registrering hamnar din bok automatiskt hos Bokia samt Bokus.

PLIKTEXEMPLAR

Om din bok är tryckt i Sverige skickar ditt tryckeri själva iväg 7 exemplar av din bok till Sveriges största bibliotek. Men om din bok är tryckt utomlands ligger ansvaret på dig. För mer information kan man vända sig till Kungliga Biblioteket. 

FÖRLAGSSYSTEM OCH STJÄRNDISTRIBUTION

Dessa hjälper till med allt som har att göra med förvaring, packning, leverans, fakturering osv av din bok. På detta sätt slipper du förvara dina tusentals böcker i hemmet och du kan koncentrera dig på annat. Observera dock att det kostar och har du bara 200-300 böcker är det antagligen inte värt det i längden. (www.forlagssystem.se eller www.stjarndistribution.se)

NOFF

NOFF står för Nordiska Oberoende Förlags Förening och finns till för alla förlag med till exempel jurister, utbildningar osv. (www.noff.se)