Publicering

Självpublicering - Del 1.

2013-02-13 23:23 #0 av: Zynell

Det finns fördelar, men även nackdelar med att publicera sin bok själv. I denna serie om självpublicering tänkte jag börja med att prata om just detta.

Salvatore Vuono/FreeDigitalPhotos.net

När ditt manus är färdigskrivet, ordentligt korrekturläst och lästs av testläsare står du inför två val. Antingen att skicka in boken till ett traditionellt förlag eller publicera själv. 

För mig var valet självklart från början. Boken skulle skickas in till förlag, men redan då kände jag mig aldrig riktigt motiverad och gjorde det mest halvhjärtat. Manuset kom tillbaka med ett "tack, men nej tack"-brev. 

Jag kände redan då att jag inte var villig att lämna ifrån mig mitt manus till ett förlag. Jag ville inte riktigt att någon annan skulle få rätt att göra ändringar i min historia. Att få hjälp med korrekturläsning, lösa trådar och så vidare såg jag som en självklarhet att förlag lade sig i, men jag hade läst om flertalet exempel där redaktörerna gått in och ändra hela böcker, klippt bort flertalet kapitel, ändrat namn på karaktärer eller helt enkelt bett författaren ta bort en karaktär. Därför började jag överväga självpublicering efter att jag upptäckt Amazon och e-böcker. 

Fördelen med ett traditionellt förlag är att de sköter allt som har med omslag, inlaga, korrekturläsning osv att göra. De hjälper även med marknadsföring, men författaren måste själv hjälpa till så mycket det går idag. Genom de större förlagen är det även lättare att synas mer än genom ett eget förlag. Sådant behöver man bygga upp själv och det är oftast inte särskilt lätt.

Så vad är då fördelarna med att publicera själv? Framför allt att du har full kontroll över ditt manus, omslag, inlaga och så vidare. Du bestämmer själv precis hur allting ska vara. Jag fullkomligt älskar omslaget till min bok "Dödens gåva". Jag fick det precis som jag ville och det gör det hela ännu mer speciellt. 

Nackdelen med att publicera själv brukar oftast hamna inom marknadsföringen. Att annonsera i en tidning kan bli en dyr affär och ofta säljer man inte tillräckligt många böcker för att täcka utgifterna för annonsen. Istället borde man börja med att leta efter så billiga, helst gratis, marknadsföringsmetoder som möjligt. Detta kommer jag att gå in på senare i serien. 

Att publicera själv innebär väldigt mycket arbete, och det slutar inte i och med att boken kommer ut. Det är egentligen då det börjar, men det är samtidigt roligt eftersom man har kontroll över allt som sker med ens bok och man kan känna sig riktigt nöjd när den väl kommer ut. 

Anmäl
2017-10-01 15:21 #1 av: Meja H

Bra artikel :D

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.