2013-02-13 13:40 #0 av: Zynell

E-böcker blir allt vanligare idag och de traditionella förlagen får alltmer konkurrens.

Adamr at FreeDigitalPhotos.net


För ungefär 10 år sedan var det inte många som kände till e-böcker, men idag behöver man bara ha till exempel en smartphone och en app för att kunna läsa e-böcker. E-böckerna börjar få allt större plats, framför allt i utlandet. I Sverige är de fortfarande inte lika populära och kan kosta lika mycket som en tryckt bok. Då köper jag hellre en tryckt bok än att lägga ned uppåt 200 kr på en e-bok. 

Men om man tittar på hur det är utanför Sverige målas på en gång en annan bild upp. På Amazon kan man hitta väldigt bra och professionellt skrivna böcker för endast några kronor. Det finns även bra och gratis e-böcker att få tag i där. Priserna brukar oftast ligga på 7-35 kr/e-bok.

Att publicera själv blir därför allt vanligare. Många som skriver på till exempel engelska väljer att publicera sina böcker på Amazon utan att ha ett förlag i ryggen. Tyvärr kan det då hända att e-boken inte känns professionell. Omslaget är dåligt och manuset skulle behöva korrekturläsas igen, men av de e-böcker jag köpt från Amazon har jag än så länge endast råkat ut för 2-3 sådana böcker. Jag skulle med andra ord säga att de flesta anstränger sig och gör så gott de kan. 

Vill man ha en professionell e-bok är omslaget det absolut viktigaste att tänka på. Omslaget är allt en e-bok består av till en början för en läsare. Med rätt omslag blir läsaren nyfiken och med fel omslag förlorar man läsaren. Om man inte kan göra omslag själv är det viktigt att hitta en kunnig grafisk designer som kan hjälpa till med det. 

Det finns flertalet författare där ute som nobbats av vanliga förlag, som sedan gett ut sina böcker genom till exempel Amazon och tjänat miljoner på det. Amanda Hocking som skrivit till exempel "Trylle triology" är en av dem. Hon var endast ute efter att tjäna ihop tillräckligt med pengar för att kunna åka till en bokmässa, om jag inte minns fel. Nu finns det planer på att filmatisera hennes böcker, så ge aldrig upp!