2013-02-13 12:47 #0 av: Zynell

Det krävs inte mycket för att driva förlag. Idag räcker det med en dator och tillgång till Internet, men om man inte är försiktig kan kostnaderna lätt skena iväg.

By Marin at freedigitalphotos.net

Jag har lärt mig mycket på kort tid om hur man driver förlag, men samtidigt sökte jag efter information under en lång tid innan jag skickade in min ansökan till Skatteverket.

Det krävs inte mycket för att driva förlag. Idag behöver man bara en dator och Internet för att få det att fungera. Men man kan ändå räkna med höga utgifter till en början, även om man inte har en lokal. 


LAYOUTPROGRAM

Till en början måste man ha ett bra layoutprogram som hjälper en att skapa trycksaker. Jag använder mig av INDESIGN. Med det skapar jag mina inlagor, bestämmer marginaler, bokens storlek och så vidare. Nackdelen är att programmet kostar runt 8000 kronor. Det är en kostnad man måste vara beredd att lägga ut om man vill använda sig av Indesign, men man ska kunna månadsbetala för programmet. Dessutom tillkommer kurskostnader på cirka 3000-5000 kronor. Kurser går att hitta hos till exempel Folkhögskolan. Självklart kan man lära sig använda programmet på egen hand, men då får man räkna med att det tar tid. Har man inte råd med Indesign finns det säkert andra lika bra alternativ där ute.


GRAFISK DESIGNER/PHOTOSHOP

Är man dessutom inte intresserad av att anlita  en grafisk designer behöver man köpa till exempel PHOTOSHOP för att göra omslag. Photoshop kostar runt 8000 kronor exklusive kurskostnader. Ibland kan det krävas fler program än bara Photoshop.

Jag har valt att anlita en grafisk designer. Här i Sverige kan det kosta flera tusen för att få ett omslag gjort, så jag valde att söka mig till utlandet. I England hittade jag en tjej som heter Donna. Hon har gjort omslag till flertalet engelska böcker som jag har läst och hennes arbete tilltalar mig. Hon är en väldigt trevlig person och arbetar snabbt. Samarbetet med henne har gått som på räls och det har aldrig uppstått några problem. Jag kommer definitivt att vända mig till henne igen när det är dags att göra fler omslag. För cirka 800 kronor får man två omslag, ett omslag för en e-bok och ett för en tryckt bok. Du hittar hennes hemsida HÄR.


TRYCKERI

En annan sak man måste tänka på är att välja ett bra tryckeri om man ska trycka böcker. Det finns många tryckerier där ute och jag föreslår att man vänder sig till så många man hittar och beger offerter samt provexemplar på en bok de tryckt innan man anlitar dem. Priset kan variera kraftigt mellan olika tryckerier. Därför är det bra att inte göra några förhastade drag.


Ett tryckeri jag kan rekommendera är BOOKSFACTORY.SE. De finns i Polen, men man kan vända sig till deras svenska representanter för att få hjälp. Booksfactory.se är till för både förlag och privatpersoner. På deras hemsida kan du lätt räkna ut vad din bok skulle kosta att trycka hos dem. 


E-BÖCKER

Om man istället vill ge ut e-böcker finns det flera olika sätt att gå till väga. Antagligen fler än vad jag själv hittills upptäckt. Man kan till exempel göra allt själv på layoutprogram som Indesign eller så kan man ta hjälp av bland annat PUBLIT (svensk), LULUAMAZON eller SMASHWORDS. Vissa av dessa kan även hjälpa en med att trycka böcker. En hel del små förlag väljer på sistone att börja med att ge ut e-böcker innan de satsar på tryckta böcker. Det är mycket billigare och man behöver inget lager. Boken ligger istället alltid tillgänglig på nätet.